Respirátory FFP2 a FFP3 s nulovou DPH do konca apríla

Respirátory FFP2 a FFP3 s nulovou DPH do konca apríla

Vláda schválila nulovú sadzbu DPH na respirátory FFP2 a FFP3.

Respirátory FFP2 a FFP3 sa budú predávať s nulovou DPH

Vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní dňa 3. februára 2021 schválila novelu zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov.

Jediným bodom novely tohto predpisu je zavedenie nulovej sadzby DPH na respirátory účinné v ochrane pred ochorením COVID-19. Nulová sadzba DPH sa bude uplatňovať na osobný ochranný prostriedok, ktorý slúži na ochranu dýchacích orgánov pred nebezpečnými látkami a škodlivými biologickými faktormi, a ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2 alebo filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP3. Prečítajte si tiež Respirátory FFP2: ceny sa líšia aj desaťnásobne, je rozdiel v kvalite?

Cieľom tohto opatrenia je znížiť cenu respirátorov kategórie FFP2 a FFP3 pre konečných spotrebiteľov ako účinnejších ochranných prostriedkov proti koronavírusu. Vláda od zavedenia nulovej DPH na respirátory očakáva zvýšenie ochrany zdravia obyvateľstva.

Od kedy a do kedy bude platiť nulová sadzba DPH na respirátory

Nulová sadzba DPH na respirátory kategórie FFP2 a FFP3 sa bude uplatňovať odo dňa, keď bude v Zbierke zákonov Slovenskej republiky vyhlásená novela zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov. To sa stane v priebehu pár dní po tom, ako túto novelu podpíše prezidentka Slovenskej republiky.

Nulová sadzba DPH na respirátory FFP2 a FFP3 sa bude uplatňovať do 30. apríla 2021.


RD – účtovníctvo nie je autorom tohto článku a žiadnym spôsobom nezodpovedá za jeho obsah.
Odkaz zdroja na článok a jeho autora uvádzame prostredníctvom tlačidla nižšie.