Neoprávnené uplatnenie daňového bonusu na dieťa

Neoprávnené uplatnenie daňového bonusu na dieťa

Daňový bonus na dieťa si môže uplatniť iba jeden z rodičov. V praxi sa však stáva, že si ho rodičia uplatňujú neoprávnene, najmä obaja na to isté dieťa. O koľko si rodičia neoprávnene prilepšili?

Finančná správa SR zverejnila informácie, z ktorých vyplýva, že daňový bonus na dieťa si za rok 2019 neoprávnene uplatnilo 7 376 rodičov. Štát tak ukrátili takmer o 2 milióny eur. Podrobnosti uvádzame v článku ďalej.

Daňový bonus na dieťa

Daňový bonus na dieťa predstavuje pre daňovníka daňové zvýhodnenie, ktoré priamo znižuje vypočítanú daň z príjmov fyzickej osoby. Uplatnenie nároku na daňový bonus teda znamená zvýšenie čistého príjmu zamestnanca alebo SZČO.

Podrobné informácie o daňovom bonuse, aj podmienky na jeho uplatnenie, nájdete v článku Daňový bonus na dieťa v roku 2021.

Neoprávnené uplatnenie daňového bonusu na dieťa

Finančná správa opäť pripravila odhad neoprávnene uplatneného daňového bonusu na dieťa. Tentokrát za rok 2019. Celkovo si neoprávnene daňový bonus na dieťa podľa dostupných údajov uplatnilo 7 376 rodičov a štát tak ukrátili o 1,9 milióna eur. V porovnaní s rokom 2018 je výpadok vyšší. Nárast čiastočne súvisí s legislatívnou zmenou platnou od 1.4.2019, podľa ktorej si rodičia môžu na dieťa do veku 6 rokov uplatniť dvojnásobnú výšku daňového bonusu.

Neoprávnene uplatnený daňový bonus za obidva odhadované roky (2018, 2019) predstavuje 3,4 milióna eur. Až 41 % tejto sumy tvoria rodičia, ktorí si daňový bonus uplatnili neoprávnene v obidvoch rokoch. Ide o 2 199 rodičovských párov, ktoré si uplatnili vyšší daňový bonus za rok 2018, pričom výpadok predstavoval vyše 653 tisíc eur a za rok 2019 dosiahol výpadok viac ako 747 tisíc eur. Najčastejšou chybou je, že si daňový bonus na rovnaké dieťa uplatnili obidvaja rodičia.

Finančná správa pripraví rovnaký odhad a identifikáciu daňovníkov s viacnásobným uplatnením daňového bonusu aj za rok 2020.

Zdroj: Finačná správa
Zdroj: Finačná správa

RD – účtovníctvo nie je autorom tohto článku a žiadnym spôsobom nezodpovedá za jeho obsah.
Odkaz zdroja na článok a jeho autora uvádzame prostredníctvom tlačidla nižšie.