Potvrdenie o výnimke pri ceste do práce alebo za podnikaním počas zákazu vychádzania po 3. marci 2021

Potvrdenie o výnimke pri ceste do práce alebo za podnikaním počas zákazu vychádzania po 3. marci 2021

Ako preukázať výnimku pri kontrole počas zákazu vychádzania, ak idete do zamestnania alebo za výkonom podnikateľskej činnosti? Inšpirujte sa našimi vzormi.

Vláda na začiatku nového roka zúžila výnimky zo zákazu vychádzania, pričom v uznesení vlády č. 453/2020 Z. z. z 31. decembra 2020 obmedzila na území Slovenskej republiky slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 1. januára 2021v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa. Obmedzenie sa malo skončiť uplynutím 24. januára 2021, avšak nakoľko sa pandemická situácia nezlepšila, bola opäť predĺžená platnosť opatrení aj núdzový stav. Navyše vláda 28. februára 2021 schválila ďalšie sprísnenie opatrení s platnosťou od 3. marca, predbežne do 19. marca 2021, teda do konca núdzového stavu.Pokiaľ do tohto dátumu nebude situácia lepšia, je avizované tvrdé obmedzenie pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny.

V schválenom návrhu aktualizácie opatrení sa uvádza nariadenie zastaviť prezenčný výkon práce, ktorá nie je nevyhnutná. Uznesenie vlády č. 94/2021 Z.z. z 28. februára 2021 špecifikuje, že zákaz vychádzania sa nevzťahuje okrem iného na cestu do a zo zamestnania zamestnanca, ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce vykonávať pracovať z domu. Výnimka taktiež platí na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti a cestu späť.

Od 3. marca je potrebné potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce

V prípade takého zamestnanca, ktorý nemôže svoju prácu vykonávať formou home office, je potrebné mať pri sebe potvrdenie zamestnávateľa, po novom aj s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Preukázať sa taktiež treba negatívnym RT-PCR testom alebo antigénovým testom nie starším ako stanovený počet dní podľa toho, do ktorého stupňa varovania daný okres patrí podľa COVID AUTOMAT-u.

Keďže neexistujú záväzné vzory takýchto potvrdení, pripravili sme niekoľko univerzálnych vzorov, ktoré vám preukazovanie výnimky môžu uľahčiť.

Aktualizácia – Odporúčaný vzor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny 2. marca 2021 v poobedňajších hodinách zverejnilo na svojej internetovej stránke odporúčanie s návrhom potvrdenia zamestnávateľa. V zmysle tohto odporúčania uviedli príklady údajov, ktoré by mohlo potvrdenie obsahovať:

  • identifikačné údaje zamestnávateľa: obchodný názov, sídlo spoločnosti, IČO
  • údaje zamestnanca: meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa obvyklého pobytu,
  • miesto výkonu práce, 
  • pracovnú dobu,
  • dôvod nemožnosti vykonávania práce z domácnosti,
  • dátum vystavenia potvrdenia,
  • podpis, meno, priezvisko oprávnenej osoby za zamestnávateľa,
  • kontakt (telefón, e-mail) na overenie skutočností.
  • Potvrdenie zamestnávateľa – odprúčaný vzor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

RD – účtovníctvo nie je autorom tohto článku a žiadnym spôsobom nezodpovedá za jeho obsah.
Odkaz zdroja na článok a jeho autora uvádzame prostredníctvom tlačidla nižšie.